
  Multimodal transport of portable tanks and MEGCs 

  Transmitted by the expert from the United Kingdom of Great Britain 
and Northern Ireland 

 I. Introduction 

1. The expert from the United Kingdom would like to bring attention to the requirements 
for multimodal transport of portable tanks and MEGCs to seek clarifications, specifically in 
relation to paragraph 6.7.1.1 of the Model Regulations. The Sub-Committee is asked to help 
answer the questions set out within this document.  

 II. Discussion 

2. Paragraph 6.7.1.1 of the Model Regulations currently reads:  

“The requirements of this chapter apply to portable tanks intended for the transport 
of dangerous goods, and to MEGCs intended for the transport of non-refrigerated 
gases of Class 2, by all modes of transport. In addition to the requirements of this 
chapter, unless otherwise specified, the applicable requirements of the International 
Convention for Safe Containers (CSC) 1972, as amended, shall be fulfilled by any 
multimodal portable tank or MEGC which meets the definition of a "container" within 
the terms of that Convention. Additional requirements may apply to offshore portable 
tanks or MEGCs that are handled in open seas”. 

3. In summary, portable tanks and MEGCs, intended for the transport of non-refrigerated 
gases of Class 2, may be used to multimodally transport dangerous goods if they meet the 
requirements of Chapter 6.7 and CSC 1972, provided, in the case of the latter, the definition 
of a “container” within CSC is met. Furthermore, the last sentence of 6.7.1.1 gives scope for 
additional requirements to apply for offshore portable tanks or MEGCs handled in open seas. 

4. Standard ISO 10855-1:2018 deals with offshore containers and associated lifting sets. 
Offshore containers are characterised by a highly specified structural frame and offshore top 
lifting lugs in each top corner which facilitate lifting with a sling, using a central lifting point. 
Standard ISO 10855-1:2018 meets the requirements of IMO MSC/Circ.860 (1998) 
(referenced in IMDG Code, at 6.7.1.1.1) for the design, construction, inspection, testing and 
in-service examination of offshore containers and associated lifting sets which are handled 
in open seas. 

5. Such offshore containers can have differences to standard shipping or tank type 
containers but may, in some cases we understand, be dual certified to both CSC 1972 (CSC 
plated) and standard ISO 10855-1. 
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6. Whilst section 3.2, CSC 1972 directs that CSC does not necessarily apply to offshore 
containers handled in open seas, it goes on to state: ‘offshore containers may be approved 
under the provisions of the CSC provided the containers meet all applicable provisions and 
requirements of the Convention’. 

 III. Questions 

7. In discussions on this issue nationally two questions have arisen: 

(a) Our opinion is that 6.7.1.1 reads that should a portable tank or MEGC be 
certified to CSC 1972 it may be used for multi-modal transport irrespective of whether it is 
also certified to standard ISO 10855-1, provided that when the portable tank or MEGC is 
used for multi-modal transport it is in full conformity with the provisions of CSC 1972 / its 
CSC approval and the relevant requirements of Chapter 6.7 of the Model Regulations. Is this 
also the interpretation of the Sub-Committee? 

(b) Given ISO 10855-1 is a relatively new standard, would it be a useful 
clarification to include within the last sentence of 6.7.1.1 that such ‘additional requirements’ 
may include, but is not limited to ISO 10855-1:2018? 

8. The expert from the United Kingdom would be willing to submit proposals to amend 
the Model Regulations’ text at future sessions if the Sub-Committee felt it necessary. 

    


