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Interpretation of RID/ADR/ADN

Understanding of reference text for mandatory standards

Transmitted by the European Committee for Standardisation (CEN)?, 2

Introduction

1. At its session in March 2007 the Tank Working Group of the Joint Meeting
discussed the reference text for tank standards in subsection 6.8.2.6.1 in context with the
intention of its compulsory application based on document
ECE/TRANS/WP.15/AC.1/2007/20. A new wording was proposed in informal document
INF.49 and adopted (see ECE/TRANS/WP.15/AC.1/106, par. 7).

2. The proposal in informal document INF.49 was:

“In 6.8.2.6, replace the phrase
The requirements of Chapter 6.8 are considered to have been complied with if the
following standards are applied:

with:
The following standards shall be applied to meet the requirements of chapter 6.8”.

3. The text has later been altered in RID/ADR 6.8.2.6.1 and has also been implemented
similarly in RID/ADR, 6.8.2.6.2, 6.2.4.1 and 6.2.4.2 to read:

1 In accordance with the programme of work of the Inland Transport Committee for 2012-2016
(ECE/TRANS/224, para. 94, ECE/TRANS/2012/12, programme activity 02.7 (Alc)).
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“The standards referenced in the table below shall be applied for the issue of type
approvals as indicated in column (4) to meet the requirements of Chapter 6.8 referred to in
column (3).

The requirements of Chapter 6.8 referred to in column (3) shall prevail in all cases...”.

Discussion

4, In assessing draft standards candidates for reference in these subsections and
paragraphs the CEN consultant shall check the compliance of these standards with related
provisions of RID/ADR/ADN, as relevant. Repeatedly, the question arose whether the
standards are not only asked to be compliant but also be complete with respect to the whole
of the provisions of the subsections and paragraphs referenced in column (3) of the tables.

5. The CEN consultant took the position that, based on the previous text — the
requirements of Chapter 6.8, (now more precisely specified in column (3)) are considered
to have been complied with if the following standards are applied — the standards shall
address every single provision of these subsections and paragraphs.

(The term “address” shall not mean that the regulatory text shall be copied if the standard
has nothing to say on it. However, it is understood that the provisions shall be referred to, at
least, in informative notes.)

6. This argument was opposed by the argument that the provisions of RID/ADR are
asked to be considered anyway with the consequence that the standards wouldn’t need to be
complete. This position was seen as justified by the additional sentence that “The
requirements referred to in ... column (3) shall prevail in all cases.”.

7. It is, however, questionable whether the standards shall be applied in addition to the
subsections and paragraphs of column (3).

8. Improved wording isn’t suggested, so far. It should be proposed as soon as
clarification has been achieved. It is taken that it shall express the compulsory application
of the standards and that the standards shall not contradict to any part of the referenced
subsections and paragraphs. Furthermore, the standards may be more restrictive then
RID/ADR and may include requirements not included in these regulations.

Decision to be taken

9. It is asked to interpret the reference text in Chapters 6.2 and 6.8 as designated above.
There are two different interpretations possible, termed as questions as follows:

(@  Shall the standards be compliant and complete with respect to the provisions
referenced in column (3); or

(b)  Shall the standards explain how to respect the regulation and shall be applied
in addition to the provisions referenced in column (3).




