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Summary 

Executive summary: Questions to fulfill the provisions in 9.2.2.3.2 for the control device for 
the battery master switch for trailers. 

Action to be taken: Interpretation of 9.2.2.5.1, 9.3.7.3 and 9.7.8.1 are needed as well a 
consideration of amending 9.3.7.3 or 9.7.8.1. 

Related documents: Informal document INF.5 presented at the eighty-third session (Sweden) 
 Informal document INF.17 presented at the ninety-fourth session (Sweden)  
 ECE/TRANS/WP.15/219 para 17 
 

 

  Introduction  

1. The Working Party preferred at its last session to postpone the discussion on the 
electrical equipment on trailers and later discuss it on the basis of an official document. 

  

 1 The present document is submitted in accordance with paragraph 1(c) of the terms of reference of the 
Working Party, as contained in document ECE/TRANS/WP.15/190/Add.1, which provides a mandate 
to “develop and update the European Agreement concerning the International Carriage of Dangerous 
Goods by Road (ADR)”. 
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2. The provisions on transport security in section 1.10 of ADR have led to the 
development of specific actions to prevent theft or misuse of dangerous goods. Devices and 
equipment are being installed on vehicles and in load compartments. However, there are 
requirements on the construction of vehicles in part 9 of ADR that still must be applied. 

  Example 1 

3. A 24 V battery is installed on an EX/III trailer to serve protective devices (GPS, 
anti-theft devices etc.) with additional power in case the trailer is separated from the motor 
vehicle e.g. during an intermodal transport. This battery is charged when the trailer is 
connected to the towing vehicle. 

4. In 9.3.7 the additional requirements concerning the electrical installation is specified 
for EX/II and EX/III vehicles. Sub-section 9.2.2.3, referred to in 9.3.7.3, only seems to deal 
with batteries mounted on a motor vehicle. However, in this case the battery is mounted on 
a trailer which is only connected to a motor vehicle during the movement. Therefore, 
9.2.2.3.2 is not possible to fulfil for the switch on the trailer but perhaps not “relevant” 
according to 9.3.7.3 but 9.2.2.2, 9.2.2.3.1, 9.2.2.3.3, 9.2.2.3.4, 9.2.2.4, 9.2.2.5.2 and 9.2.2.6 
can be fulfilled.  

5. Sweden is interested to know if such devices may be installed on an EX/III-trailer if 
the conditions in 9.3.7 are fulfilled. (See also statement below from the report of the 
Working Party, ECE/TRANS/WP.15/210, para. 20) 

  Example 2 

6. The same condition as in example 1 but now the trailer is an FL-vehicle. However, 
in 9.7.8.1 (additional requirements concerning electrical equipment) the word “relevant” is 
not included in the text. This means that all provisions in 9.2.2.2, 9.2.2.3, 9.2.2.4, 9.2.2.5.1 
and 9.2.2.6 have to be fulfilled, i.e. also 9.2.2.3.2.  

7. The text in 9.3.7.3 and 9.7.8.1 differs in such a way that “for which an approval 
according to 9.1.2 is required” is added in 9.7.8.1 compared to 9.3.7.3. The word “relevant” 
was introduced in 9.3.7.3 in ADR 2009 after discussion of the Swedish informal document 
INF.5 presented at the eighty-third session (November 2007). INF 5 pointed at a 
contradiction between 9.2.1 and 9.3.7.3.  

8. Sweden would like to hear the views on the need to fulfil 9.2.2.3.2 for control 
devices to the battery master switch mounted on an FL-trailer.  

9. In the report of the Working Party, ECE/TRANS/WP.15/210, para. 20, the following 
is stated: «The Working Party confirmed that devices in vehicle cabs containing batteries 
permitting data or parameter storage when not permanently energized (radios, personal 
navigation assistants, etc.) did not need to meet the general requirements of standard IEC 
60079, parts 0 and 14, or the additional requirements applicable under standard IEC 60079, 
parts 1, 2, 5, 6, 7, 11, 15 or 18.». 

10. Sweden is also interested to know if the same interpretation can be applied for 
apparatus such as GPS, burglar alarms with internal batteries etc. installed outside the 
drivers cab on an FL-trailer.  
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  Proposals 

11. Amend sub-section 9.7.8.1, first sentence, to read as follows (changes underlined or 
stricken out) in order to harmonize with sub-section 9.3.7.3: 

Option 1: «The electrical installation on FL vehicles for which an approval according to 
9.1.2 is required shall meet the relevant requirements of 9.2.2.2, 9.2.2.3, 9.2.2.4, 9.2.2.5.1 
and 9.2.2.6.». 

Option 2: «The electrical installation on FL vehicles for which an approval according to 
9.1.2 is required shall meet the relevant requirements of 9.2.2.2, 9.2.2.3, 9.2.2.4, 9.2.2.5.1 
and 9.2.2.6.». 

12. Amend sub-section 9.3.7.3, first sentence, to read as follows (changes underlined or 
stricken out) in order to harmonize with sub-section 9.7.8.1: 

“The electrical installation on EX/III vehicles for which an approval according to 9.1.2 is 
required shall meet the relevant requirements of 9.2.2.2, 9.2.2.3, 9.2.2.4, 9.2.2.5.2 and 
9.2.2.6.”. 

  Justification 

Safety:   No problems are foreseen.  

Feasibility:  No problems are foreseen. 

Enforceability: No problems are foreseen. 

    


