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Madrid, 17 January 2020.  

 

 

Following your letter of 2 December 2019, IIDMA hereby submits its comments to the draft 

findings and recommendations of 1 December 2019.  

 

General remarks 

 

We would like to emphasise that we overall agree and are satisfied with the draft findings and 

the recommendation to the Party concerned included in para 118. 

 

Points of discrepancy with the draft findings 

 

At the same time, we believe that the section of the draft findings on the “Extent of obligations 

on the Party concerned in relation to article 6” (paras 82-88) is based on an incorrect reading of 

the provisions in the Industrial Emissions Directive (IED), specifically paragraphs 85 to 88. We 

therefore kindly request that the draft findings be amended on this point.  The detailed reasons 

for this are the following: 

 

1. Paragraph 85, citing article 20(2), concludes that the fact that the IED does not require 

the obtention of a permit1 for a non-substantial change has as a result that European 

Union Law. does not apply. Therefore, the Party concerned has not assumed any 

obligation under the Convention with respect to such kind of changes.  

2. That interpretation leads to the conclusion in paragraph 86 that the IED imposes no 

obligations (presumably, with respect to updating/obtaining a permit), and therefore 

the Party concerned has not assumed Convention obligations, with respect to changes 

that are of a non-substantial nature.    

3. As a consequence of that interpretation, the draft findings consider that non-substantial 

changes of installations and other decisions under the IED related to issues such as time 

extension of operation, extension of capacities or other modifications of permit 

conditions which do not meet the requirements of article 24 (1)(b) of the IED are not a 

 
1 Article 3(7) of the IED defines “permit” as “a written authorisation to operate all or part of an installation 

or combustion plant, waste incineration plant or waste co-incineration plant”. 
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matter to be scrutinized under the Convention obligations (see para 88). As a result, the 

Committee has only considered our allegations on non-compliance by the concerned 

Party regarding the publication of new BAT conclusions and developments in the BATs, 

operational safety requirements and compliance with new or revised environmental 

quality standards.  

 

We respectfully disagree with that line of reasoning based on article 20 of the IED which 

establishes: 

 

1. Member States shall take the necessary measures to ensure that the operator informs the 

competent authority of any planned change in the nature or functioning, or an extension of the 

installation which may have consequences for the environment. Where appropriate, the 

competent authority shall update the permit. 

2. Member States shall take the necessary measures to ensure that no substantial change 

planned by the operator is made without a permit granted in accordance with this Directive.  

 

The application for a permit and the decision by the competent authority shall cover those 

parts of the installation and those details listed in Article 12 which may be affected by the 

substantial change. 

3. Any change in the nature or functioning or an extension of an installation shall be deemed to 

be substantial if the change or extension in itself reaches the capacity thresholds set out in 

Annex I. 

 

It is under Art. 20 (1) that non-substantial changes such as time extension of operation, 

extension of capacities or other modifications enter into play. European Union Law, that is the 

IED, requires where appropriate, the update of the permit. As highlighted, the core of our 

communication is precisely on those cases of lack of public participation when the permit is 

reconsidered and updated.  

 

We would like to note that Art 20 (1) provides that all changes “in nature or functioning or 

extension” which may have consequences for the environment may, where appropriate, require 

the permit to be updated. This is not restricted to changes which may have negative 

consequences but includes positive consequences.  Meanwhile, Art 20(2) establishes that all 

changes “in nature or functioning or extension” that have negative consequences for the 

environment require a permit update2.  

This means that in some cases Art 20(1) and (2) are cumulative - if there are negative 

consequences for the environment- whereas in others they are alternative, when there are 

positive consequences for the environment. If consequences are positive, obligation is on the 

authorities to determine whether a permit update is appropriate. In doing so, they would likely 

have to consider whether the change considers a matter already regulated by a permit, or a 

matter which should, in accordance with some other IED provision, be regulated by the permit. 

Where the matter is or should be so regulated, the IED considers an update to be appropriate – 

and so the Aarhus Convention is applicable. 

The very draft findings in paragraph 100 refer to a previous communication ACCC/C/2014/104 

(Netherlands) in which an extension of a duration of an installation, in that case of a nuclear 

power plant was the matter. The draft findings cite paragraph 71 of the findings in that case “the 

 
2 The IED understands “substantial change” as “a change in the nature or functioning, or an extension, of 

an installation or combustion plant, waste incineration plant or waste co-incineration plant which may 

have significant negative effects on human health or the environment” (article 3 (9) IED). 



 
Instituto Internacional de Derecho y Medio Ambiente (IIDMA) 

C/ García de Paredes 76, duplicado, 1º Dcha, 28010 Madrid - Tel. +34 91 308 68 46  
iidma@iidma.org         www.iidma.org 

 

Committee found that “ except in cases where a change to the permitted duration is for a 

minimal time and obviously would have insignificant or no effects on the environment, it is 

appropriate for extensions of durations to be subject to the provisions of article 6””. Paragraph 

65 of findings on the Netherlands states: “(…) The Committee considers that the permitted 

duration of an activity is clearly an operating condition for that activity, and an important one at 

that. Accordingly, any change to the permitted duration of an activity, be it a reduction or an 

extension, is a reconsideration or update of that activity’s operating conditions. It follows that 

any decision permitting the nuclear power plant to operate beyond 2014 amounted to an update 

of the operating conditions”. Paragraph 66 continues: “Based on the above, the Committee 

considers that the decision of 18 March 2013, by amending the licence to extend the design 

lifetime of the nuclear power plant until 31 December 2033, updated the operating conditions of 

the plant. Accordingly, under article 6, paragraph 10, of the Convention, the Party concerned 

was obliged to ensure that the provisions of article 6, paragraphs 2 to 9, were applied, mutatis 

mutandis, and where appropriate to that decision”. Therefore, a time extension of operation 

was previously considered by the Aarhus Convention Compliance Committee to be under the 

scope of Article 6 (10) of the Aarhus Convention.  

 

In light of the above, we conclude that under EU Law the Party concerned has assumed 

obligations to implement the Convention with respect to any changes which are of a non-

substantial nature as per Article 20 (1) of the IED. As a consequence, we consider that the final 

findings should review the matter excluded from the draft findings related “to non-substantial 

changes of installations and decisions such as time extension of operation, extension of 

capacities or other modifications of permit conditions, which do not meet the requirements 24 

(1) (b)”. In fact, we contend in our communication that restricting public participation to the 

cases in article 24 (b), (c) and (d) is very restrictive and not in line with article 6(10) of the Aarhus 

Convention. For this reason, we do not agree with excluding those situations from examination 

by the Committee.    

 

Therefore, following the arguments in the draft findings we fully agree that “(…) it is not the 

actual outcome of the reconsideration or the update that is determinative of whether public 

participation should be carried out. Rather in line with the Committee’s findings on 

communication ACCC/C/2006/17 (European Community), the key criterion is whether the 

reconsideration or update is “capable of” changing the activity’s basic parameters or will 

“address” significant environmental aspects of the activity. (…) Likewise, it is immaterial that, if 

the operating conditions are updated the updated conditions could in some respects have a 

beneficial effect on the environment, human health and safety. The crucial point is whether 

reconsideration or update is “capable of” changing the activity’s basic parameters or will 

“address” significant environmental aspects of the activity” (Para 102).  And we believe that time 

extension of operation, extension of capacities or other modifications might be capable of 

changing the activity’s basic parameters and/or might affect significant environmental aspects 

of the activity.  

 

 

Request for review of the draft findings and recommendations 

 

Taking into consideration the points of discrepancy above, we respectfully request the Aarhus 

Convention Compliance Committee to reconsider the finding regarding the exclusion of review 

of non-substantial changes of installations and decisions such as in cases of time extension of 

operation, extension of capacities or other modifications  referred as reached in paragraph 88 

of the draft findings.  
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We accordingly request that the draft findings be altered stating that: 

-  non-substantial changes to an installation fall under the scope of the IED based on 

Article 20(1), wherever a permit is updated due to this being “appropriate” in the sense 

of the provision; 

- accordingly, the EU has assumed obligations under the Aarhus Convention under Article 

6(10) of the Convention in relation to such permit updates; 

-  where there is a permit update under Article 20(1) IED changing the basic parameters 

of the activity public participation meeting the requirements of article 6 (2)-(9) is 

“appropriate”, and thus required under the Convention; 

- by putting in place a legal framework that does not envisage any possibility for public 

participation in relation to permit updates under article 20(1) of the IED, the Party 

concerned fails to comply with article 6(10) of the Convention. 

We further request that the Committee’s recommendations in paragraph 118 be altered to 

state: 

“The Committee pursuant to paragraph 36 (b) of the annex to decision I/7 of the Meeting of the 

Parties, and [noting the agreement of the Party concerned that the Committee take the 

measures requested in paragraph 37 (b) of the annex to decision I/7,] recommends that the 

Party concerned put in a place a legally binding framework to ensure that, when a public 

authority in a Member State of the Party concerned reconsiders or updates permit conditions 

pursuant to national laws implementing articles 20(1) and 21(3), (4), and (5)(b) and (c) of the 

IED, or the corresponding provisions of any legislation that supersedes the IED, the provisions of 

article 6(2)-(9) will be applied, mutatis mutandis and where appropriate, bearing in mind the 

objectives of the Convention.”  

 

 

 

Thank you for your consideration,  

 

 

 
 

 

Ana Barreira 

Lawyer and Director 

IIDMA.  


