UNITED NATIONS ECONOMIC COMMISSION FOR EUROPE CONFERENCE OF EUROPEAN STATISTICIANS

Work session on statistical data editing

(Neuchâtel, Switzerland, 5-7 October 2009)

PROVISIONAL AGENDA AND TENTATIVE TIMETABLE

The meeting will begin on Monday, 5 October at 9.30 a.m. at Hôtel Beaulac, Conference Room "Léopold-Robert", Esplanade Léopold-Robert 2, Neuchâtel, Switzerland

	Monday, 5 October 2009	
Time	Topic and documentation	_
09.30	Opening of the meeting; Adoption of the agenda; Designation of officers	WP.1
09.45	Introduction to Topic (i): Automated editing and imputation and software applications	
	Discussants: Jeroen Pannekoek (Netherlands) and Rudi Seljak (Slovenia)	
	Presentation of invited papers: 20 minutes per paper	
09.55	Germany – Automatic imputation under time pressure	WP.2
10.15	Slovenia – New application for the Slovenian EU-SILC Data Editing	WP.3
	Presentation of supporting papers: 10 minutes per paper	
10.35	Netherlands – Automated editing of road transport data	WP.4
10.45	New Zealand – Automated editing and imputation system for administrative financial data in New Zealand	WP.5
10.55	Norway – Ideas on editing of statistical registers	WP.6
11.05	Break (20 minutes)	
11.25	Germany – Multiple imputation with standard software: first application experiences	WP.8
11.35	Spain – TEIDE 2: A modern tool for Editing and Imputation of Statistical Data	WP.9
11.45	Topic (i): General discussion and conclusions	
12.30	Lunch break (1 hour 30 minutes)	
14:00	Introduction to Topic (ii): Editing near the source	
1410	Discussant: Pedro Revilla (Spain)	
14.10	Presentation of invited paper: 20 minutes United States. The data aditing agreet of ELA's internet data collection system.	WD 10
14.10	United States – The data editing aspect of EIA's internet data collection system	WP.10
14.20	Presentation of supporting papers: 10 minutes per paper	
14.30	Slovenia – Complex metadata driven generalized system for statistical processing - challenges and	WP.11
14.40	threats in the process of data editing Spain – Editing multimode data collections: the Spanish experience	WP.12
14.40 14.50	Norway – A Norwegian system of editing near the source – experience from health statistics	WP.12 WP.13
15.00	United Kingdom – Editing in mixed modes in the 2011 England and Wales Census	WP.14
15.10	Topic (ii): General discussion and conclusions	W1.14
16:00	Break (20 minutes)	
16.20	Introduction to Topic (iii): E/I administrative and census data	
10.20	Discussants: Heather Wagstaff (United Kingdom) and Maria Garcia (United States of America)	
	Presentation of invited paper: 20 minutes	
16.40	Canada – Enhancements to the 2011 Canadian census E&I system	WP.15
200.0	Presentation of supporting papers: 10 minutes per paper	,,,,,,,,,,
17.00	United Kingdom – Using tax data to assist with editing and imputation	WP.16
17.10	United Kingdom – Edit and imputation of the 2011 UK Census	WP.17
17.20	Netherlands – Detection of potential influential errors in VAT-data used for short term statistics	WP.18
17.30	Israel – Editing the Integrated Census in Israel	WP.19
17.40	Topic (iii): General discussion and conclusions	
18:20	EOB	

	Tuesday, 6 October 2009	
Time	Topic and documentation	
09.00	Introduction to Topic (v): Successful strategies for implementing new E/I methods	
	Discussant: Thomas Burg (Austria)	
	Presentation of invited papers: 20 minutes per paper	
09.10	France – Implementation of the new system of French structural business statistics	WP.20
09.30	Germany – Far from normal – Multiple imputation of missing values in a German establishment	WP.21
	survey	
00.50	Presentation of supporting papers: 10 minutes per paper	NVD 22
09.50 10.00	Canada – Evolution of Canadian census E&I systems – 1976 to 2011	WP.22
10.00	United States of America, EIA – The development of an edit improvement process United States, NASS – Toward a comprehensive editing and imputation structure for NASS –	WP.23
10.10	Integrating the Parts	WP.24
10.20	ECB - Decentralized multi-country imputation: the case of the Euro Area Household Finance and	
10.20	Consumption Survey	WP.25
10.30	Eurostat – Data validation strategy in Eurostat	WP.26
10.40	Break (20 minutes)	
11.00	Topic (v): General discussion and conclusions	
11.40	Introduction to Topic (vi): New and emerging methods	
	Discussant: Natalie Shlomo (University of Southampton)	
	Presentation of invited papers: 20 minutes per paper	
11.50	Italy – A selective editing approach based on contamination models: an application to an Istat business	WP.27
4.4.0	survey	
12.10	Norway – A triple-goal imputation method for statistical registers	WP.28
12.30	Lunch break 1 hour 30 minutes	
12.00		
14.00	Topic (vi) cont'd.: Presentation of supporting papers	
14.00	Austria – Imputation of item non-responses in compositional data using robust methods	WP.30
14.10	Netherlands/University of Southampton – Mass imputation for building a numerical statistical	WP.31
	database	
14.20	Netherlands – Automatic correction of simple typing errors in numerical data with balance edits	WP.32
14.30	Italy – Potential operational improvements of the Hulliger's criterion for managing outliers in	WP.33
1.4.40	longitudinal sampling surveys	
14.40	Topic (vi): General discussion and conclusions	
15.30 15.50	Break (20 minutes) Introduction to Topic (vii): Indicators for measuring the quality impact of data editing and	
13.30	imputation	
	Discussants: Orietta Luzi (Italy) and Daniel Kilchmann, Switzerland	
	Presentation of invited papers: 20 minutes per paper	
16.00	Canada – Strategy for monitoring the 2011 Canadian Census E&I	WP.34
16.20	Italy – Metadata and quality indicators to report on editing and imputation to different users	WP.35
	Presentation of supporting papers: 10 minutes per paper	
16.40	Austria - On the influence of imputation methods on Laeken indicators: Simulations and	WP.36
	Recommendations	
16.50	Switzerland – Using quality indicators to choose an imputation method for large firms	WP.37
17.00	Finland – Overview on editing and imputation practices at Statistics Finland	WP.38
17.10	United States – Determining a set of edits and quality of a database	WP.39
17.20	Topic (vii): General discussion and conclusions	
18.00	EOB	
19.30	Dinner offered by the Swiss Federal Statistical Office (venue to be announced)	
17.50	Dimer offered by the bytes redefin bundaren office (venue to be dimonifered)	

	Wednesday, 7 October 2009	
Time	Topic and documentation	
9.00	Future work of the Conference of European Statisticians in the field of Statistical Data Editing	
09.30	Introduction to Topic (viii): Selective and macro editing	
	Discussants: Paula Mason (United States of America) and Felipa Zabala (New Zealand)	
	Presentation of invited papers: 20 minutes per paper	
9.40	Austria – Outlier detection in survey data using robust methods	WP.40
10.00	France – Setting cut-off scores for selective editing in structural business statistics: an automatic procedure using a simulation study	WP.41
10.20	United Kingdom – Assessing the impact of selective editing on data quality	WP.42
10.40	Break (20 minutes)	
	Presentation of supporting papers: 10 minutes per paper	
11.00	Germany – Implementing selective editing and imputation methods in foreign trade statistics	WP.43
11.10	United States – Process enhancement and improvement of a macro editing approach	WP.44
11.20	Sweden – Evaluation of selective editing in SLP 2008	WP.45
11.30	Canada – Selective editing for Business Surveys at Statistics Canada	WP.46
11.40	France – Usefulness of estimation on target variables during the data production process and prioritizing follow-ups	WP.47
11.50	Topic (viii): General discussion and conclusions	
12.30	Adoption of the report, conclusion of the meeting	
13.00	End of the meeting	

* * * * *