WP. 1 Rev.1 ENGLISH ONLY

29 April 2010

UNITED NATIONS STATISTICAL COMMISSION and ECONOMIC COMMISSION FOR EUROPE CONFERENCE OF EUROPEAN STATISTICIANS

EUROPEAN COMMISSION STATISTICAL OFFICE OF THE EUROPEAN COMMUNITIES (EUROSTAT)

Joint UNECE/Eurostat Expert Group Meeting on Register-Based Censuses

(The Hague, The Netherlands, 10-11 May 2010)

AGENDA AND TIMETABLE

The meeting will begin on Monday, 10 May 2010 at 10.00 a.m. at the Statistics Netherlands Office, Henri Faasdreef 312, 2492 JP The Hague

Time	Monday, 10 May 2010 Topic and documentation	
Time	Topic and documentation	
09.15	Registration of delegates	
10:00	Opening of the meeting; Adoption of the agenda; Designation of officers; Addresses by Statistics Netherlands; Eurostat (Quality assessment of register-based census data in the EU); and UNECE (Plans by UNECE countries to use registers for the censuses of the 2010 round)	WP.1
11.00	Refreshment break (20 minutes)	
11.20	Topic (i): Good practices and taxonomy	
11.20 11.40 12.00	Papers (20 minutes per paper) Japan – Population Census and the Basic Resident Registers - Effective use of register-based data for the Population Census Italy – Using population registers as a population list: some results from the Pilot survey 2009 Topic (i): General discussion	WP.2 WP.3
12.30	Lunch break	
13.30	Topic (ii): Quality of registers	
13.30 13.50 14.10 14.20	Papers (20 minutes per paper) Austria – Quality Assessment for Register based Statistics in Austria Netherlands – On the quality of registers Iceland – The population statistics in Iceland - Analysis of population estimation methods of Statistics Iceland (short presentation) Topic (ii): General discussion	WP.4 WP.5 WP.6
14.50	Refreshment break (20 minutes)	
15.10	Topic (iii): Fit for the Census	
15.10 15.30 15.50 16.10	Papers (20 minutes per paper) Spain – Strategy for the next 2011 Population and housing census in Spain France – The French using of housing tax in the new census method Portugal – Implementing a register-based Census in Portugal: changing the paradigm Topic (iii): General discussion	WP.7 WP.8 WP.9
16.40	EOB	
19.30	Dinner in the city centre of The Hague (own costs)	

Tuesday, 11 May 2010			
Time	Topic and documentation		
09.00	Topic (iv): Methodology		
	Papers (20 minutes per paper)		
09.00	Netherlands – Micro-integration: State of the Art	WP.10	
09.20	Slovenia – Quality assessment in register-based census – administrative versus statistical concepts in the case of households	WP.11	
09.40	Finland – Prioritization of information from multiple register sources - case main type of activity in Finnish census (short presentation)	WP.12	
09.50	Topic (iv): General discussion		
10.20	Refreshment break (20 minutes)		
10.40	Topic (v): Information on migrants in register-based Censuses		
	Papers (20 minutes per paper)		
10.40	Iceland – Long-term and short term migration in Iceland - Analysis of estimation methods of Statistics Iceland	WP.13	
11.00	United Kingdom - Counting in and out: an overview of UK data sources to measure migration	WP.14	
11.20	Denmark – Migration data in the Danish register-based statistical system	WP.15	
11.40	Topic (v): General discussion		
12.10	Lunch break		
13.10	Topic (vi): The statistician and the data owner		
	Papers (20 minutes per paper)		
13.10	Norway – Establishing a dwelling register in Norway: The role of Statistics Norway	WP.16	
13.30	Italy – The use of permission to stay to check the local population registers undercount	WP.17	
13.50	Topic (vi): General discussion		
14.20	Refreshment break (20 minutes)		
14.40	Topic (vii): Registers: the main supplier of tomorrows' research warehouses?		
	Papers (20 minutes per paper)		
14.40	Finland – Census datawarehouse - use of census data to compile longitudinal data for research	WD 10	
	purposes (short presentation)	WP.18	
14.50	University of Minnesota – Register-based vs. traditional census samples: The IPUMS-International experience	WP.19	
15.10	Topic (vii): General discussion		
15.40	Conclusions of the meeting		
16.00	End of the meeting		

* * * * *