Provisional Timetable

UNECE Group of Experts on Energy Efficiency (GEEE), Second Session, Geneva, 5-6 November 2015 Palais des Nations, Conference Room V

TIME	DURATION	SUBJECT	SPEAKER		
Thursday, 5 November 2015					
10.00 – 10.05	5 min	Opening Statement	Scott Foster, Director, Sustainable Energy Division (SED)		
10.05 – 10.10	5 min	Housekeeping	Oleg Dzioubinski, Secretary, GEEE, Economic Affairs Officer, SED		
10.10 – 10.15	5 min	Adoption of the agenda (Agenda Item 1)	Tim Farrell , Chair, GEEE, Senior Advisor, Copenhagen Centre on Energy Efficiency		
10.15 – 10.20	5 min	Election of Officers (Agenda Item 2)	Secretariat		
10.20 – 10.25	5 min	Introductory remarks	Tim Farrell , Chair, GEEE, Senior Advisor, Copenhagen Centre on Energy Efficiency		
10.25 – 13.00 (11.30 – 11.45 Coffee Break)	155 min	Workshop on best policy practices for promoting energy efficiency (Agenda Item 3) Moderator: Scott Foster , SED Director	Presentations and discussion		
	25 min	Keynote presentation	Robert Tromop, Independent Expert, former Head of Energy Efficiency Unit, International Energy Agency (IEA)		
	90 min	Panel discussion (with 5-10 minutes for each panelist)	Andrei Miniankou, Department for Energy Efficiency, State Committee on Standardization, Belarus Zlatko Pavicic, Ministry of Economy, Croatia Christian Noll, Managing Director, DENEFF (German Industry Initiative for Energy Efficiency), Germany Gabriela Prata Dias, Adene – Energy Agency, Portugal Antonela Solujić, Ministry of Mining and Energy, Serbia Aleksandar Dukovski, Director, Energy Agency of the Republic of Macedonia, the former Yugoslav Republic of Macedonia Martin K. Patel, Chair in Energy Efficiency, University of Geneva		
	40 min	Questions, Conclusions and Recommendations for Agenda Item 3	Chair / Secretariat		
Thursday, 5 No	ovember 2015 (c	cont.)			
15.00 – 16.00	60 min	Report on the implementation of the Work Plan of the Group of Experts for 2014–2015 (Agenda Item 4)	Presentations and discussion		

	15 min	Presentation	Tim Farrell, Chair / Oleg Dzioubinski, Secretary, GEEE
	30 min	Open Discussion	Delegates
	15 min	Conclusions and Recommendations for Agenda Item 4	Chair / Secretariat
16.00 – 16.45	10 min	International Forum on Energy for Sustainable Development (Agenda Item 5)	Oleg Dzioubinski, Secretary, GEEE, Economic Affairs Officer, SED
	25 min	Open Discussion	Delegates
	10 min	Conclusions and Recommendations for Agenda Item 5	Chair / Secretariat
16.45 – 17.00	15 min	Coffee Break	
17.00 – 17.15	15 min	Renewal of Mandate and Draft Work Plan of the Group of Experts on Energy Efficiency for 2016–2017 (Agenda Item 6). Presentation by the secretariat	Oleg Dzioubinski, Secretary, GEEE, Economic Affairs Officer, SED
17.15 – 18.00	45 min	Exchange of know-how and best practices in selected economic sectors on how to improve significantly energy efficiency in the United Nations Economic Commission for Europe region (Agenda Item 6 (a)) Presentations/Open discussion (with 5-10 minutes for each panelist)	Andrei Miniankou, Department for Energy Efficiency, State Committee on Standardization, Belarus Aleksandar Dukovski, Director, Energy Agency of the Republic of Macedonia Zlatko Pavicic, Ministry of Economy, Croatia Martin K. Patel, Chair in Energy Efficiency, University of Geneva Victoria Healey, Manager, Clean Energy Solutions Center, National Renewable Energy Laboratory (NREL) (by audio) Robert Tromop, Independent Expert
18.00 – 19.30	90 min	Reception offered by the Copenhagen Centre on Energy Efficiency 8 th Floor, Delegates Dining Room	All participants of the GEEE session are invited
Friday, 6 Nove	mber 2015		
10.00 – 11.00	60 min	Exchange of know-how and best practices in the United Nations Economic Commission for Europe on the role of standards and guidelines to improve significantly energy efficiency in the United Nations Economic Commission for Europe region (Agenda Item 6 (b)) Presentations/Open discussion (with 5-10 minutes for each panelist)	Stefanie Held, Chief, Sustainable Energy Section, SED Domenica Carriero, Consultant, Housing and Land Management Unit, UNECE Christian Noll, Managing Director, DENEFF, Germany Aleksandar Dukovski, Director, Energy Agency of the Republic of Macedonia Kirsi Silander, Technical Programme Manager, International Organization for Standardization (ISO) Amina Lang, International Passive House Association Stefan Buettner, Head, IPEEC (International Partnership for Energy Efficiency Cooperation)
11.00 – 11.45	45 min	Exchange of approaches and best practices for utilities and energy service companies to improve energy efficiency in the United Nations Economic	Scott Foster, Director, Sustainable Energy Division (SED)

		Commission for Europe region, including quality of service regulation (Agenda Item 6 (c)) Presentations/ Open discussion (with 5-10 minutes for each panelist)	Alisa Yushchenko, Researcher, University of Geneva Gabriela Prata Dias, Adene – Energy Agency, Portugal				
11.45 – 12.00	15 min	Coffee Break					
12.00 – 13.00	60 min	Regulatory and policy dialogue addressing barriers to improve energy efficiency (Agenda Item 6 (d)) Presentations/ Open discussion (with 5-10 minutes for each panelist)	Scott Foster, Director, Sustainable Energy Division (SED) Aleksandar Dukovski, Director, Energy Agency of the Republic of Macedonia Peter Wooders, International Institute for Sustainable Development (IISD) Aigul Absametova, Expert, Eurasian Development Bank Robert Tromop, Independent Expert Shaun Lee, Green Energy Sustainable Solutions (GESS)				
Friday, 6 Nove	Friday, 6 November 2015 (cont.)						
15.00 – 15.45	45 min	Facilitate engagement in the Global Energy Efficiency Accelerator Platform (Agenda Item 6 (e)) Presentations/Open discussion (with 5-10 minutes for each panelist)	Tim Farrell, Chair, GEEE, Senior Advisor, Copenhagen Centre on Energy Efficiency Gabriela Prata Dias, Adene – Energy Agency, Portugal Stefan Buettner, Energy Policy Advisor, IPEEC				
15.45 – 16.15	30 min	Conclusions and Recommendations for Agenda Item 6 (including 6 (a) – 6 (e))	Tim Farrell, Chair / Secretariat				
16.15 – 16.45	30 min	Key messages for the Committee on Sustainable Energy (Agenda Item 7) Presentation/ Open discussion/ Conclusions and Recommendations	Tim Farrell, Chair / Secretariat, Delegates				
16.45 – 16.50	5 min	Other business (Agenda Item 8)	Tim Farrell, Chair / Secretariat				
16.50 – 17.50	60 min	Report of the meeting (Agenda Item 9)	Tim Farrell, Chair				
17.50 – 17.55	5 min	Dates of the next meeting (Agenda Item 10)	Secretariat				
17.55 – 18.00	5 min	Closing of the meeting	Tim Farrell, Chair				